[...] i wpływają na zwiększenia zużycia tlenu, czyli zwiększają przemianę materii. Do ich syntezy niezbędny jest jod, który jest obecny w produktach żywnościowych ( głównie produkty morza, woda, jodowana sól ) Jego zawartość w wodzie i żywności niepochodzącej z morza jest stosunkowo mała i zależy od jego stężenia w glebie. Aż 80 % tego [...]
[...] i najkorzystniej dobranych, zarówno pod względem jakościowym i ilościowym, antyoksydantach. Antyoksydanty dostępne na rynku nie zaskakują: - Zwykle są to produkty jednoskładnikowe wykazujące małą efektywność z uwagi na jednotorowość wpływu na metabolizm - Cec***ą się niskimi dawkami substancji aktywnych, a to powoduje [...]
[...] Wszystko dlatego, że nastąpiła zmiana naszego trybu życia, stajemy się coraz mniej aktywni fizycznie, prowadzimy siedzący tryb życia, jadamy coraz bardziej przetworzone produkty spożywcze, co niestety przyczynia się do tworzenia cellulitu. Dawniej uważano, że przypadłość ta jest związana z otyłością, dziś wiemy, iż cellulit dotyczy prawie [...]
[...] układanie menu każdego posiłku (chyba że marzy Ci się kariera kulturysty). Najważniejsze jest, z czego będziesz przygotowywał swoje śniadanie lub obiad,pamiętając, by produkty bogate w węglowodany stanowiły około 60 procent spożywanego dziennie jedzenia, bogate w białko - około 30 procent, a zawierające tłuszcze - ok. 10 procent.„Z mojego [...]
[...] potasu, a zmniejsza się przy nagromadzeniu wapnia i magnezu. Przy prawidłowym odżywianiu należy zwrócić uwagę na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Należy tak dobierać produkty,żeby nie było nadmiaru składników kwasotwórczych. Owoce, jarzyny, mleko są zasadotwórcze,a mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze - kwasotwórcze.Zawsze [...]
[...] Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. [...]
[...] kationy działające alkalizująco. Z kolei kwas benzoesowy nie jest spalany, lecz sprzęgany w wątrobie z glicyną i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego, toteż produkty, w których występuje, mimo iż odczyn ich popiołu jest alkaliczny, działają zakwaszająco Natomiast kwasy winowy i szczawiowy tworzą z niektórymi metalami [...]
Produkty o specjalnym przeznaczeniu Tribulus Terrestris Professional - Najsilniejszy stymulator testosteronowy TRIBULUS TERRESTRIS PROFESSIONAL jest zaawansowanym produktem zwiększającym poziom testosteronu w organizmie, dzięki czemu silnie pobudza wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Ekstrakt Tribulus [...]
[...] poziom Argininy w naszym organiźmie? Żywność bogata w argininę to przede wszystkim, orzechy, migdały, kakao, brązowy ryż, płatki owsiane, wszelkiego rodzaju muesli, produkty z pełnych ziaren, owoce morza. Naturalnym pożywieniem możemy jedynie zapobiec niedoborom Argininy, ale dawka w ten sposób dostarczona na pewno nie wpłynie na nagłe [...]
[...] poziom Argininy w naszym organiźmie? Żywność bogata w argininę to przede wszystkim, orzechy, migdały, kakao, brązowy ryż, płatki owsiane, wszelkiego rodzaju muesli, produkty z pełnych ziaren, owoce morza. Naturalnym pożywieniem możemy jedynie zapobiec niedoborom Argininy, ale dawka w ten sposób dostarczona na pewno nie wpłynie na nagłe [...]
[...] strukturom organizmu, to jednak z powodu możliwych, szkodliwych skutków ubocznych nie jest uznawany za pokarm. Kwasy , których naturalnym źródłem są owoce, warzywa oraz produkty kwaśnej fermentacji, są ilościowo mało znaczące, lecz mogą wpływać na przemiany tłuszczów i węglowodanów. 95% energii swobodnie wykorzystywanej przez organizm [...]
[...] 2 litry wody dziennie. Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek. ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g [...]
[...] nie zawierała substancji chemicznych (jak ma to miejsce w przypadku wody z kranu). Woda wspomaga transportowanie składników odżywczych oraz wypłukuje substancje toksyczne i produkty uboczne przemiany materii. Gdy ograniczamy spożycie wody, nasz organizm traci zdolność do spełniania tych funkcji. Zaleca się picie wody przed, w trakcie i po [...]
[...] na leucynę wzrasta wówczas do 7 - 12 g/dobę. Leucyna, walina i izoleucyna występują dość obficie w produktach spożywczych. Szczególnie bogatym źródłem tychże aminokwasów są produkty mleczne. W izolacie białek serwatkowych ilość BCAA wynosi aż 26 g a leucyny 14 g/100g białka. Biorąc pod uwagę powszechne występowanie BCAA w pokarmie nieco [...]
[...] lepszym wyjściem jest podanie dziecku mleka krowiego niż głodzenie go. II. Produkty mlekopochodne, pasteryzacja i jej konsekwencje Znacznie łatwiejsze do przyswojenia są produkty mlekopochodne, np. jogurty. Są one nieporównywalnie łatwiej trawione przez ludzki żołądek z jednej prostej przyczyny: to co ludzki żołądek trawi bardzo długo dużym [...]
[...] Źródła węglowodanów w pożywieniu człowieka powinny pochodzić ze źródeł wyodrębnionych z naturalnych artykułów roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą dostarczać [...]
[...] przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej człowieka występują 22 rodzaje aminokwasów. Osiem spośród nich [...]
[...] Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina i produkty jej hydrolizy takie jak: kwas eleonowy, aglikon oraz eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego – wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą [...]
[...] odpowiedzialnym za przemianę węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa także ważną rolę w odtruwaniu organizmu. Działa niczym doskonały filtr, który wychwytuje z krwi szkodliwe produkty powstałe w wyniku przemiany materii, oraz trucizny. Wszystkie te szkodliwe substancje są zobojętniane w komórkach wątroby, a następnie wydalane za pośrednictwem [...]
[...] w przedziale 40 - 70%. Pozostałe składniki to głównie węglowodany, a także zestawy witamin, mikro i makroelementów i in. Stosunkowo wysoka zawartość węglowodanów zbliża te produkty do typowych tzw. „gainerów" i sprawia, że są one wykorzystywane w celu poprawy siły i masy mięśniowej. Jednak zwiększony udział białek w składzie odżywki ma na celu [...]